Vinkkejä YouTube-optimointiin

YouTube SEO - mitä on videon hakukoneoptimointi?

Kaksi asiaa määrittää YouTube-näkyvyyttä: relevanssi ja suosio

  1. Relevanssi syntyy siitä, miten oleellisesti video on sisältöjen osalta optimoitu. Videon otsikko, kuvaus, hakusana-tagit sekä tekstitykset ja käännökset auttavat määrittämään videon sisältöä tekstimuodossa niin YouTubelle kuin käyttäjille.
  2. Suosio syntyy näyttökerroista ja kävijöiden sitoutumisesta sekä katseluajasta. Kävijöiden sitouttaminen on yhtä kuin kommentit, tykkäykset ja “epätykkäykset” eli peukkua alaspäin painetut käyttäjien reaktiot.

YouTuben hakutulokset eivät ole listaus katsotuimmista videoista vaan listaus haun kannalta oleellisimmista videoista joita katsojat todennäköisimmin katsovat.

Miten YouTuben algoritmi toimii?

Yksittäinen video vs. kanava

Algoritmi ei määrittele suosituksia ja sijoituksia kanavan kokonaisuuden vaan yksittäisen videon mukaan. Esimerkiksi ei-aktiivisten kanavan tilaajien määrä, ja sitä kautta huono klikkausprosentti, ei vaikuta negatiivisesti kanavan videoiden suositteluun.

Päivittäinen videon latausten määrä ei vaikuta suosioon eli kanavan ylläpitäjä saa ladata videoita paljon päivässä ilman spämmäämisen vaaraa.

“YouTube huomasi, että käyttäjän tilaamien kanavien sisällön priorisointi vähentää dramaattisesti käyttäjien katsomien videoiden määrää ja sitä, kuinka usein he palaavat YouTubeen. Siksi YouTuben suositusalgoritmi on suunniteltu suosittelemaan sisältöä, jota käyttäjät todennäköisesti katsovat. Riippumatta siitä, julkaistaanko se käyttäjän tilaamilla kanavilla.”

– Search Engine Journal, 30.11.2020

Asioita jotka vaikuttavat hakutulossijoituksiin

Googlen tavoin YouTubella on oma algoritmi, joka määrittää mitkä videot näkyvät sen hakutuloksissa. Alla listattuna asioita, jotka vaikuttavat sijoituksiin YouTubessa:

  • Katseluaika – metriikka videon sitoutuvuutta ajatellen. YouTube haluaa arvottaa videoita sen mukaan, miten hyvin katselijat pysyvät videoiden parissa.
  • Hakusanarelevanssi etenkin otsikoinnissa mutta myös videon kuvauksessa tai tekstityksissä.
  • Käyttäjien reaktiot, kuten kommentit, tykkäykset tai ”epätykkäykset” (dislikes)
  • Videon pituus (3 min hyvä minimi)

YouTuben ulkopuolelta tulevan kävijäliikenteen vaikutus

Ulkoa tuleva kävijäliikenne auttaa videota pääsemään paremmin suositelluksi. Se ei kuitenkaan auta pysymään suosittelun alaisena vaan videon sisältö ja laatu määrittävät sen, pysyykö video suositeltuna.

YouTube suosittelee että eri kielellä tuotetut sisällöt kannattaa tehdä kanavakohtaisesti, esim. suomenkieliselle ja enkulle omat erilliset kanavat. Suositus on käyttäjiä ajatellen eli ei algoritmillinen.

YouTuben tukisivun kautta löytyy helposti lisätietoa listaukseen ja suositteluihin liittyen.

Miten voit vaikuttaa videoiden suoritukseen?

Tuota opettavaa tai tunteita herättävää sisältöä

Hyvän katseluajan tavoittamiseksi kannattaa keskittyä paljon myös videon sisältöön. YouTube-käyttäjät eivät välttämättä ole vain opiskelemassa brändiäsi vaan haluavat nähdä hakuaan vastaavaa relevanttia sisältöä. Liian markkinoinnillinen sisältö tai geneerinen, lisäarvoa tuottamaton video ei todennäköisesti pärjää katseluaikoja ajatellen.

Kannattaa siis keskittyä kahteen erilaiseen lisäarvoa tuottavaan tekijään: tunteikkuus ja opettavaisuus.

Tee videosi sisällön ymmärtäminen helpoksi Googlelle ja YouTubelle

YouTube ja Google eivät todennäköisesti vieläkään kykene katsomaan ja ymmärtämään videotasi. Ainakaan täydellisesti, vaikka tekoäly jo tosi paljon pystyykin auttamaan audiovisuaalisen hahmottamisen kanssa. Tämän takia sinun pitää kertoa niille videosi relevantti sisältö, jonka perusteella video saa näkyvyyttä.

Alla tärkeimmät tavat kertoa videosi sisältö kirjallisesti:

  • Luo optimoitu otsikko eli title. Otsikon kannattaa olla useamman sanan mittainen ja sisältää sijoitusten kannalta tärkeä hakusana/-lauseke.
  • Käytä tag-sanoja viisaasti. Muista, että YouTubea kiinnostaa enemmän se kuinka kauan videotasi katsellaan, kuin se kuinka moni katsoo sitä. Käytä tarkkoja ja relevantteja tagisanoja. Niiden on hyvä sopia brändiisi ja niille ihmisille, joille video on tarkoitettu. Ei kannata täyttää videon tag-kenttää hakusanoilla jotka eivät sovi yhteen videon sisällön kanssa.
  • Tee kunnon kuvaus. Liian usein videoiden kuvaukset ovat vain muutaman lauseen mittaisia. Pitkä kuvaus antaa paremmat mahdollisuudet syöttää hakusanoja kuvaukseen ja lisätä videon relevanssia. Älä pelkää käyttää sanoja. Mittaa saa olla vaikka useampi sata sanaa – ainakin lyhyen blogipostauksen verran. Artikuloi videon pääkohdat ja anna boteille mahdollisuus löytää videon tarjoama lisäarvo.
  • Kuten edellä mainittu, käytä kuvauksessa kattavasti videon kannalta relevantteja hakusanoja. Tämän myötä optimoit videon sekä Googlelle, että YouTubelle. Parhaimmillaan YouTube-videon avulla voi saada hyvät sijoitukset jopa Googlen luonnollisissa hakutuloksissa.
  • Laita tarvittaessa kuvauksesta linkki sivustollesi kampanjakohtaisesti eli sellaiselle alasivulle joka parhaiten videon kuvaukseen ja sisältöön sopii. Jos kyse on esimerkiksi tarjousvideosta, linkitä suoraan kyseiselle tarjoussivulle mikäli se löytyy yrityksesi nettisivuilta.
  • Oman brändin videokanavaa kannattaa kehittää. Videokanavalle kannattaa luoda oma traileri/esittelyvideo, jossa tuot esille tarjoamaasi lisäarvoa sekä sitä miksi käyttäjien kannattaa tilata sinun kanavasi. Hyvin suunniteltu laajan tilaajakannan omaava kanava auttaa luomaan sinusta oman alasi auktoriteetin, mikä helpottaa videoiden sijoitusten kanssa ja uusien tilaajien/katsojien saamista.
  • Tekstitysten tai kirjallisen sisällön lataaminen käsikirjoituksen/käännöksen (transcript) muodossa on suotavaa. Kuvauksen tapaan nämäkin toiminnallisuudet artikuloivat videon sisällön paremmin käyttäjille ja YouTubelle. Näiden avulla videoita voi katsoa myös mykistettyinä, mikäli tarve sitä vaatii. Katso YouTuben ohjeet tekstityksen ja kuvatekstien lisäämisestä.

    Katso YouTuben ohjeet tekstityksen ja kuvatekstien lisäämisestä:

Luo vahva Call To Action

Kun olet saanut kävijän katsomaan videotasi, viimeinen asia jota haluat, on se että katsoja siirtyy pois sinun sisältösi
luota katsomaan jotain sellaista videota, jolla ei ole mitään tekemistä sinun brändisi kanssa.

Kun käyttäjä on tullut katsomaan sinun videota, sinulla on hänen huomionsa. Tämä on juuri paras hetki luoda kunnon call to action (CTA) ja rohkaista käyttäjää katsomaan mitä muuta sinulla on tarjota. Videoon merkityillä huomautuksilla (annotations) voi merkitä call to actionit helposti.

Merkintöjä kannattaa tehdä maltillisesti ja käyttäjää mahdollisimman paljon ajatellen. Katsojaa liikaa häiritsevät tai videon luojaa ainoastaan palvelevat merkinnät yleensä jäävät huomioimatta – ne voivat vähentää videon suosiota.

Pidä merkinnät lähellä kuva-alueen rajoja ja hyvällä tavalla huomaamattomina. Toki haluat että käyttäjä jollain tasolla huomaa ne, kun kyseessä on call to action, joten merkintöjen kanssa kannattaa tasapainoilla huomiota herättävyyden
sekä ärsyttämisen rajamailla.

Kuvaukseen lisätty linkki omalle sivustollesi voi toimia myös hyvänä call to action -elementtinä vaikka se ohjaakin käyttäjän pois sisältöjesi luota.

YouTube on kerännyt tukisivuilleen parhaat tavat tehdä merkintöjä.

Johannes Lindblom
Johannes Lindblom
Kasvuhakkeroija ja tuotekehittäjä, erikoisosaamisenaan hakukoneoptimointi ja keynote-esiintyminen. Markkinoinnin sekä tuotteistamisen moniosaaja joka elää ja hengittää sisältöjen, käyttökokemuksen ja palvelumuotoilun kautta. Vapaa-ajalla teen spiikkausta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *