Kaksi asiaa määrittää YouTube-näkyvyyttä: relevanssi ja suosio
YouTuben hakutulokset eivät ole listaus katsotuimmista videoista vaan listaus haun kannalta oleellisimmista videoista joita katsojat todennäköisimmin katsovat.
Algoritmi ei määrittele suosituksia ja sijoituksia kanavan kokonaisuuden vaan yksittäisen videon mukaan. Esimerkiksi ei-aktiivisten kanavan tilaajien määrä, ja sitä kautta huono klikkausprosentti, ei vaikuta negatiivisesti kanavan videoiden suositteluun.
Päivittäinen videon latausten määrä ei vaikuta suosioon eli kanavan ylläpitäjä saa ladata videoita paljon päivässä ilman spämmäämisen vaaraa.
“YouTube huomasi, että käyttäjän tilaamien kanavien sisällön priorisointi vähentää dramaattisesti käyttäjien katsomien videoiden määrää ja sitä, kuinka usein he palaavat YouTubeen. Siksi YouTuben suositusalgoritmi on suunniteltu suosittelemaan sisältöä, jota käyttäjät todennäköisesti katsovat. Riippumatta siitä, julkaistaanko se käyttäjän tilaamilla kanavilla.”
– Search Engine Journal, 30.11.2020
Googlen tavoin YouTubella on oma algoritmi, joka määrittää mitkä videot näkyvät sen hakutuloksissa. Alla listattuna asioita, jotka vaikuttavat sijoituksiin YouTubessa:
Ulkoa tuleva kävijäliikenne auttaa videota pääsemään paremmin suositelluksi. Se ei kuitenkaan auta pysymään suosittelun alaisena vaan videon sisältö ja laatu määrittävät sen, pysyykö video suositeltuna.
YouTube suosittelee että eri kielellä tuotetut sisällöt kannattaa tehdä kanavakohtaisesti, esim. suomenkieliselle ja enkulle omat erilliset kanavat. Suositus on käyttäjiä ajatellen eli ei algoritmillinen.
YouTuben tukisivun kautta löytyy helposti lisätietoa listaukseen ja suositteluihin liittyen.
Hyvän katseluajan tavoittamiseksi kannattaa keskittyä paljon myös videon sisältöön. YouTube-käyttäjät eivät välttämättä ole vain opiskelemassa brändiäsi vaan haluavat nähdä hakuaan vastaavaa relevanttia sisältöä. Liian markkinoinnillinen sisältö tai geneerinen, lisäarvoa tuottamaton video ei todennäköisesti pärjää katseluaikoja ajatellen.
Kannattaa siis keskittyä kahteen erilaiseen lisäarvoa tuottavaan tekijään: tunteikkuus ja opettavaisuus.
YouTube ja Google eivät todennäköisesti vieläkään kykene katsomaan ja ymmärtämään videotasi. Ainakaan täydellisesti, vaikka tekoäly jo tosi paljon pystyykin auttamaan audiovisuaalisen hahmottamisen kanssa. Tämän takia sinun pitää kertoa niille videosi relevantti sisältö, jonka perusteella video saa näkyvyyttä.
Alla tärkeimmät tavat kertoa videosi sisältö kirjallisesti:
Kun olet saanut kävijän katsomaan videotasi, viimeinen asia jota haluat, on se että katsoja siirtyy pois sinun sisältösi
luota katsomaan jotain sellaista videota, jolla ei ole mitään tekemistä sinun brändisi kanssa.
Kun käyttäjä on tullut katsomaan sinun videota, sinulla on hänen huomionsa. Tämä on juuri paras hetki luoda kunnon call to action (CTA) ja rohkaista käyttäjää katsomaan mitä muuta sinulla on tarjota. Videoon merkityillä huomautuksilla (annotations) voi merkitä call to actionit helposti.
Merkintöjä kannattaa tehdä maltillisesti ja käyttäjää mahdollisimman paljon ajatellen. Katsojaa liikaa häiritsevät tai videon luojaa ainoastaan palvelevat merkinnät yleensä jäävät huomioimatta – ne voivat vähentää videon suosiota.
Pidä merkinnät lähellä kuva-alueen rajoja ja hyvällä tavalla huomaamattomina. Toki haluat että käyttäjä jollain tasolla huomaa ne, kun kyseessä on call to action, joten merkintöjen kanssa kannattaa tasapainoilla huomiota herättävyyden
sekä ärsyttämisen rajamailla.
Kuvaukseen lisätty linkki omalle sivustollesi voi toimia myös hyvänä call to action -elementtinä vaikka se ohjaakin käyttäjän pois sisältöjesi luota.
YouTube on kerännyt tukisivuilleen parhaat tavat tehdä merkintöjä.