Opas Tekoälyn Neuvomiseen (AI prompts Guide)
Sosiaalinen media on nykyään täynnä tekoälyoppaita, jotka neuvovat generatiivisen AI:n käskyttämistä. Monet kertovat miten asiat ovat mutta osa saa tekoälyn käytön tuntumaan taikuudelta.
Onneksi taikuutta ei tarvita. Kokeilunhalu ja maalaisjärki riittävät. Parasta saat AI:n kanssa aikaan, kun pyrit keskustelemaan sen kanssa kuten juttelisit ihmiselle:
- Kyseenalaista sen vastauksia
- Kysy miksi tekoäly antoi sinulle kyseisen vastauksen
- Pyydä sitä tarkastelemaan uudelleen antamaansa vastausta
- Anna sille riittävästi kontekstia
- Ole leikkisä
Kehotukset saattaa olla ohimenevä vaihe
Tekoälylle suunnatut kehotukset saattavat hyvinkin pian vähentyä tai hävitä kokonaan, mitä pidemmälle kielimallit kehittyvät ja mitä enemmän ne oppivat käyttäjistään. Nykyiset (esim. GPT-4) kielimallit alkavat olla jo aika hyviä ymmärtämään tarkoitusperäsi. Sitä kautta kehotukset jäävät pienempään rooliin.
Älä yritä luoda täydellistä kehotusta – ole vuorovaikutteinen
Paras tapa käyttää tekoälyjärjestelmiä ei ole luoda täydellistä kehotetta, vaan käyttää sitä vuorovaikutteisesti. Yritä pyytää jotain. Pyydä sitten tekoälyä muokkaamaan tai säätämään tulostaan.
Työskentele tekoälyn kanssa sen sijaan, että yrität antaa yhden komennon, joka tekee kaiken mitä haluat. Mitä enemmän kokeilet, sitä parempia tuloksia ja vuorovaikutusta saat. Tässä tulee vain paremmaksi käyttämällä paljon tekoälyä.
Anna AI:lle konteksti ja rajoitukset
Suuret kielimallit toimivat ennustamalla seuraavan sanan tai sanan osan, joka tulee kehotteen jälkeen. Tavallaan kuin hienostunut automaattinen täydennystoiminto. Sitten ne jatkavat kielen lisäämistä jälleen ennustaen, mikä sana tulee seuraavaksi.
Siksi monien generatiivisten tekoälymallien oletustulostus voi kuulostaa hyvin yleiseltä. Niillä on siis taipumus noudattaa samanlaisia malleja, jotka ovat yleisiä kirjallisissa asiakirjoissa, joihin tekoäly on koulutettu. Kun onnistut rikkomaan kyseisen kuvion, voit saada paljon hyödyllisempiä ja mielenkiintoisempia tuloksia.
Tässä kohtaa helpoin tapa rikkoa kaavaa, on tarjota tekoälylle konteksti ja rajoitukset. Kun pyydät sitä vastaamaan, kerro sille:
- Kuka se on
- Mitkä ovat sen tavoitteet ja mitä halutaan selvittää tai ratkaista
- Motiivit tavoitteiden taustalla
Samojen neuvojen jakaminen eri rooleissa voi tuottaa AI:lta erilaisia vastauksia ja perspektiivejä.
Syötä sille taustatietoja
Sinun tulee myös toimittaa kehotusten tueksi kaikki tieto josta voi olla hyötyä AI:n vastauksen luontiin. Esimerkiksi ChatGPT:lle voit liittää melkoisen määrän tietoa. Anna tekoälylle muutama kirjoittamasi kappale tai mikäli se pystyy kahlaamaan internetiä, anna saatteeksi sopivaa lähdetietoutta sisältävä verkkosivuosoite.
Tiedon antamisessa on hyvä muistaa tekijänoikeudet. Pyri syöttämään tekijänoikeusvapaata materiaalia sen käyttöön.
Edistyneempi kehotus on kuin proosassa ohjelmointia
Jos haluat hieman edistyneempiä kehotteita, mieti miten “ohjelmoidaan proosassa” (prose programming). Kun annat tekoälylle ohjeita, se melkein enimmäkseen noudattaa niitä. Johtuen siitä, että tekoälyn tuotoksiin liittyy paljon satunnaisuutta. Et siis saa perinteistä tietokoneohjelman johdonmukaisuutta.
Tämän vuoksi AI:lle täytyy antaa selkeät ohjeet. Yksi lähestymistapa on Chain of Thought prompting eli ajatusketjun kehotus. Tämä tapa antaa tekoälylle jo etukäteen esimerkin siitä, kuinka haluat sen perustelevan vastausta. Alla esimerkki:
Voit myös tarjota toisiinsa perustuvat vaiheittaiset ohjeet, mikä helpottaa kunkin vaiheen tulosten tarkistamista ja tekee kehotteiden tuloksesta tarkempia. Esimerkiksi ChatGPT on yleensä huono luomaan mielenkiintoisia pulmia ja skenaarioita ratkaistaviksi, koska se pyrkii tekemään asioista liian helppoa tai mahdotonta.
Mutta jos kerromme selkeästi ja askel askeleelta, mitä haluamme, tulokset ovat paljon parempia kuten esimerkissä alla:
“You a game master. Your job is to come up with interesting challenges for the player to solve. Describe a challenging fantasy scenario, and enable me to solve it in an interesting way. You will use the following format to help create a series of responses.
[Step 1]: Decide on the the scenario, making it original and vivid and not standard fantasy. The scenario can involve combat, a trap, or a puzzle. The scenario must not involve riddles or the elements. Make sure there is a solution to the scenario. Make the solution require clever thinking. Include the solution in [] brackets
[Step 2]: Decide on the scene. Make sure that the player has the option to solve the scenario based on the descriptions. Make sure the solution is not clear, but requires clever reasoning based on the scene. Make sure there are very different false solutions that seem plausible. Include the detailed true solution and describe the false solutions, as well as how the player would find the true solution in [] brackets
[Step 3]: Describe the scenario and the scene, vividly and originally. Make sure there are clues to the solution and credible, but very different, false clues to the wrong answer in the description. Do not describe the solution or the problem directly. Do not describe how to solve the problem in this step. Do not describe the false clues as false.
Begin by introducing yourself and go through each step in order.”
Ethan Mollick, Pennsylvanian yliopiston professori
Pyri olemaan luova
Luovuus poistaa osan tekoälyvastausten käytännöllisyyden aiheuttamista rajoituksista. Voi olla lopputuloksen kannalta erittäin hyödyllistä, jos yrität luoda jotain uutta.
Pyri saamaan tekoälyltä lähteitä
Tekoäly keksii tietoja, joihin sillä ei ole pääsyä. Todistetusti lähteiden pyytäminen tai tarjoaminen tekoälylle vähentää riskiä saada täysin keksittyä tietoa. Ja helpottaa myös tarkistustyötä.
Kirjoita luonnos tai anna esimerkki
Jos tekoäly kieltäytyy tekemästä jotain, kannattaa pyytää sitä toimittamaan jotain luonnoksen kaltaista. Geneeriset “en voi auttaa koska työ vaatii luovuutta” tyyppiset vastaukset kannattaa kuitata esimerkkejä pyytämällä. Tekoäly pystyy loppujen lopuksi ottamaan moneen asiaan kantaa, vaikka se ensin kieltäytyisi.
Käy vuoropuhelua ja harjoittele
Kehotus on taito, jota voi oppia ja kehittää harjoittelemalla. Paras tapa oppia on käyttää tekoälyä kumppanina ja opettajana. Kokeile erityyppisiä kehotteita ja katso, miten tekoäly reagoi.
Tekoälyn tuotoksissa on jonkin verran satunnaisuutta, ja joskus joudut käyttämään “tyhjennä”-painiketta aloittaaksesi uuden keskustelun.
Käy vuoropuhelua tekoälyn kanssa ja esitä sille kysymyksiä, anna palautetta ja haasta se toimimaan paremmin. Ota selvää, mikä laukaisee tekoälyn luovuuden ja mikä rajoittaa sitä.
Tällä tavoin oma prompting tyylisi ja -tekniikkaasi paranevat. Muista, että myös tekoäly oppii koko ajan. Pysy siis ajan tasalla alan viimeisimmästä kehityksestä ja innovaatioista. Tekoälyä kannattaa opiskella koko ajan lisää, täältä löydät listattuna ilmaisia AI-kursseja.